fbpx

DXA - merjenje mineralne kostne gostote

V okviru naše ginekološke ambulante že dvajseto leto deluje ambulanta za merjenje mineralne kostne gostote.

V tem času smo razvili v Sloveniji edinstven model obravnave pacientov. S posameznikom se najprej pogovorimo in ga povprašamo tudi po podatkih, ki se mogoče na prvi pogled zdijo nepomembni. Zdravniku pa pri kvalitetni obravnavi in svetovanju glede izbire zdravljenja lahko veliko povedo. Svetujemo tudi glede zdravega življenjskega sloga in pravilne prehrane, ki pomaga pri ohranjanju mineralne kostne gostote. Vodimo tudi kartoteke pacientov, ki se v našo ambulanto vračajo večkrat, kar je bistvenega pomena za kvaliteten potek zdravljenja. Izvide odčitamo in pošljemo na domač naslov.

ginekolog Dr. Franić

GINEKOLOG

Doc. Dr. Damir Franić, dr.med., specialist ginekologije in porodništva

ginekologinja Dr. Maja Franić

GINEKOLOGINJA

Dr. Maja Ivanišević Franić, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva

Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza je sistemska bolezen okostja, za katero je značilno zmanjševanje gostote kostne mase. Z zmanjševanjem gostote kostne mase kosti postanejo krhkejše in s tem tudi bolj lomljive, poveča pa se tudi nevarnost zlomov že pri manjših obremenitvah. Da se razvije osteoporoza lahko traja tudi več let, ne da bi prišlo do kakšnih vidnih bolezenskih znakov ali bolečin. Zato pravimo, da je osteoporoza “tiha bolezen”.

Kako nastane osteoporoza in kako jo odkrijemo?

Kost je živa in se nenehno obnavlja. Nekje do tridesetega leta starosti se kostnina nenehno veča, naslednjih deset let ostaja nespremenjena, nato se začne manjšati. Delna izguba kostnine je normalni proces staranja, pa vendar kosti nebi smele postati tako krhke, da nebi zmogle obremenitev normalnega vsakdana. Ker osteoporoza dolgo poteka brez bolezenskih znakov in bolečin jo težko odkrijemo brez posebne rentgenske preiskave, ki ji pravimo DENZITOMETRIJA ali merjenje kostne gostote. Preiskava je nenevarna, neboleča in traja približno 20 minut. Opravlja se na priporočilo vašega zdravnika ali na vašo željo. Pri ženskah je priporočljivo, da prvič izmerijo kostno gostoto ob začetku menopavze, ker takrat ob izgubi funkcije jajčnikov ostanejo brez lastnega estrogena, le ta pa je glavni dejavnik pri uravnavanju kostne gostote. Izguba mineralne kostne gostote je največja v prvih 5-tih letih po menopavzi in sicer 5% letno (slika 1.). Obstajajo pa seveda še drugi dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze.

Dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze:

 • hormonske spremembe (rana menopavza >45 letom , prezgodnja menopavza > 40 letom)
 • način življenja (kajenje, pretirano uživanje kave in alkohola)
 • nepravilna prehrana (vsebuje premalo kalcija in vitamina D, preveč nasičenih maščob)
 • motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem
 • nekatera zdravila (kortizoni, tudi kemoterapije in obsevanja po karcinomih)
 • pomanjkanje telesne dejavnosti
 • telesna zgradba in dednost (tanke kosti in drobna telesna zgradba, zelo svetla polt)

Kakšna so znamenja in posledice bolezni?

Prva znamenja osteoporoze so predvsem sesedanje vretenc (najpogosteje se kažejo kot bolečine v križu), spremenjena telesna drža (ukrivljenost hrbtenice) in manjša telesna višina (slika 2.). Kadar osteoporoza zelo napreduje lahko pride že ob majhnih obremenitvah ali padcih tudi do zlomov kosti zapestja ali kolka. Zlom kolka je najnevarnejši osteoporozni zlom, pri katerem tretjina bolnikov ne preživi prvega leta po zlomu, tretjina jih nikoli več ne shodi, le tretjina pa je z določenimi težavami spet gibljiva. Okrevanje je ponavadi zelo dolgotrajno, bolnik pa se zaradi slabše gibljivosti težko vključi v ponovno samostojno življenje.

Kako naprej, kadar se odkrije osteoporoza?

Najboljši način za preprečevanje in zdravljenje osteoporoze je njeno pravočasno odkrivanje. Starejši kot smo težje se naš organizem obnavlja, zdravljenje pa traja dlje časa. Ko zdravnik predpiše zdravila jih je potrebno redno jemati, po enem letu od pričetka zdravljenja pa narediti kontrolno meritev, da se vidi učinek zdravljenja. Če se kontrolna meritev opravi na istem aparatu se naredi tudi primerjalna analiza rezultatov, takrat se lahko točno določi koliko procentov je mineralna kostna gostota boljša ali slabša glede na zadnji izvid. Na podlagi teh rezultatov pa zdravnik določi smernice za nadaljnje ukrepanje.

Poskrbimo tudi za pravilno držo in gibljivost!

Zelo pomembno je, da pri vsakodnevnih opravilih pazimo na pravilno držo, še zlasti pri dvigovanju bremen, stoječem in sedečem delu. Tudi redna telesna vadba je eden od načinov za preprečevanje osteoporoze. Le to je potrebno še posebno skrbno načtrovati in izvajati tudi takrat, ko je bolezen že razvita. Pri večji gibljivosti telesa bo manj padcev, s tem pa tudi manj zlomov. Privoščimo si sprehod v naravo in bivanje na soncu. Ne pozabimo tudi na umske dejavnosti, ki ohranjajo prožnost duha, saj bomo tako tudi telesno okretnejši. Uživajmo hrano bogato s kalcijem in vitaminom D.

Skeniranje in analiza MKG celega telesa, analiza sestave telesnih tkiv

Preiskava je zelo dobrodošla pri športnikih, saj z njo lahko ovrednotimo količino mišične mase. Pri shujševalnih kurah in vadbenih programih lahko določimo odnos mišične mase i maščevja. Na podlagi tega rezultata pa nutricionist ali trener pripravi poseben program diete ali vadbe. Prav tako lahko po končanem programu ponovimo analize in ovrednotimo uspešnost programa.

Kam na merjenje mineralne kostne gostote?

Vse meritve lahko opravite po predhodnem naročanju v v DXA centru, ki se nahaja v 1, nadstropju poslovnega centra Sonce, nad ginekološko ambolantu Dr. Franića.

Delovni čas: ambulanta za merjenje kostne gostote, dela vsak dan po predhodnem naročilu, oziroma po dogovoru.

Naročite se lahko vsak delovni dan po telefonu 03 5 815 550. Meritve so samoplačniške.

Kako do nas?

Potrebujete pomoč?

Kontaktirajte nas

Delovni čas ambulante

PONEDELJEK 13:00 - 20:00

TOREK 08:00 - 15:00

SREDA 8:00 - 15:00

ČETRTEK 8:00 - 15:00

PETEK 8:00 - 15:00

Naročanje na pregled

 • TELEFONSKO NAROČANJE (03 5 815 550) popoldan od 15.00 do 19.00, dopoldan od 8.00 do 12.00
 • NAROČANJE PO EMAILU: ginekologija.drfranic@siol.net
 • NAROČANJE PO POŠTI: Zasebna ginekološko porodniška ordinacija, Celjska cesta 10, 3250 Rogaška Slatina, Slovenia
 • NAROČANJE OSEBNO
 • Odgovorna oseba za naročanje je sr. Marija Plevčak in sr. Hedvika Verbajs
 • AMBULANTA ZA MERJENJE KOSTNE GOSTOTE (DXA) le po predhodnem naročilu.

Potrebujete pomoč?

Naročite se pri nas!

Datum prvega obiska boste prejeli na vaš email naslov.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za nemoteno delovanje spletne strani so tehnični piškotki obvezni.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top